Tuesday, June 5, 2018

Ramadan

Ramadan bersama keluarga.

Ramadan ketika zaman belajar.

Ramadan ketika bekerja.

Semua situasi di atas berbeza suasananya. Memandangkan sekarang aku berada jauh daripada keluarga dan sedang memasuki alam pekerjaan, jadi pastinya pengalaman Ramadan kali ini berbeza. 

Tapi aku tetap sama. Haih.

Nak berterusan mengejar pahala ini ada turun naik surutnya. Syukur juga mempunyai rakan-rakan penyewa yang baik, yang mengajak untuk berterawih, berjemaah.. Cuma antara hendak atau tak hendak sahaja.

Dan aku juga sedang merancang bagaimana untuk membaiki kelemahan diri selepas berakhir Ramadan. Moga bukan sekadar tinggal rancangan.

Monday, May 7, 2018

Write or not to write

Truth to be told, I think I had lost the passion for writing a short story. Or writing in general. When I was a teenager, the passion was still there. Now, when I tried to convey a sentence, it did not turns out into beautiful words anymore. It seems like my vocabulary in Bahasa was marginal. And then the slapping truth came, as recently my reading was limited to English materials, and less in Bahasa.

I need to polish my Bahasa in writing, as well as English. I just wish that someday I can write about a critical issue, able to voice out my opinion in a decent writing. I miss the days when we need to do opinion writings or assignments, as I like to do a research and read them, and tried to combine these different facts and put my own opinion on them.

Google image


Now when I’m older, I think to write a non-fiction material is easier than to write a fiction. This is because when you writing a fiction, you need to have a good plot, interesting characters, where you need to have a good imagination in my opinion, which I lack.

Right now, I need to read a lot of BM materials.

Wednesday, May 2, 2018

Gunung Alai

29 April 2018, Ahad. Sehari di Gunung Alai, Pengkalan Hulu, Gerik, Perak.





Permandangan atas puncak tu cantik sangat, masya-Allah. Dari bawah nak naik ke puncak makan masa selama lebih kurang dua jam sahaja. Treknya mudah, ada la bahagian yang pacak sikit, tapi secara menyeluruh okay sahaja.







Friday, April 20, 2018

K2 Kenderong-Kerunai

14 & 15 April 2018, ke Gerik, Perak untuk mendaki Gunung Kenderong dan Kerunai, juga dikenali sebagai "The Devil K2". Memang kejam ah dua-dua gunung ni, sebagai orang yang bukan hikers tegar (newbie), disarankan mendaki gunung ini bagi hikers tegar & bukannya yang baru berjinak-jinak dengan hiking.

Asalnya housemate yang ajak pergi, dan tanpa berfikir dua kali aku setuju, sebab masa tu aku tengah cari aktiviti untuk short escape. Memandangkan plan untuk ke Redang tak jadi (nada sedih di sini).

Trip ini di bawah anjuran Ketegaq Hikers (@ketegaqhikers). Boleh pergi ke instagram mereka sebab memang banyak trip-trip yang dianjurkan sepanjang tahun. Yang ke K2 ni yurannya RM120 sahaja, termasuk makan dan minum selama 2 hari 1 malam dan juga T-shirt.

Cara pergi ke Gerik adalah dengan carpool. Carilah sesiapa yang join trip tu yang dekat dengan kawasan masing-masing, kemudian set tempat untuk berkumpul dan bertolak.

Hari pertama mendaki Gunung Kerunai pada pukul 10.00 pagi. Diingatkan supaya bawa topi ya, sebab kedua-dua gunung ni tak banyak pokok tinggi. Jadi matahari memang betul-betul atas kepala dan panasnya astaghfirullah, memang menguji keimanan. Dan kalau di Kerunai ni gunungnya jenis naik turun, dan banyak puncak tipu haha nak sampai ke puncak betul tu.








Gambar-gambar di sini adalah ihsan daripada kamera kawan-kawan satu trip, sebab kamera fon aku rosak, jadi terpaksa la cedok gambar cantik milik orang lain. Pemandangannya memang lawa, atas gunung kan. Awan berkepul-kepul.

Hari kedua naik Gunung Kenderung pukul 4.00 pagi. Yang lain sampai ke kem solla (tempat berhenti untuk Subuh) dalam pukul 6.30 pagi, aku sampai pukul 7 pagi macam tu. Nak buat macam mana, tak cukup stamina. Malu la menyusahkan para sweeper yang teman aku naik ke atas. Nasib baik ada geng jugak yang boleh sweep bersama. Masa nilah jumpa dan berkenalan dengan kenalan baru.










Waktu sampai puncak tu puas hati la.. tapi bila turun tu... azab dia.. dengan cuaca panas teriknya.. haha. Dan ya, disebabkan aku, housemate dan kawan dia lambat jugak jadi orang last sampai ke campsite. Kasihan diorang kena teman orang yang slow pace dan kurang stamina ni, termasuklah dua orang sweepers haha. Ya ampun, minta maaf sangat-sangat. Lepas ni taubat dah tak nak menyusahkan orang dah. Gunung-gunung ni bukan untuk newbie ya kawan-kawan.

Terima kasih buat para krew Ketegaq Hikers, para sweepers, geng yang ber'sweep' bersama untuk trip selama 2 hari. Letih tu letih, tapi menyesal tu tidak! Semakin semangat nak mendaki bukit-bukit lain pulak.

Sunday, April 8, 2018

24

24 years old. How much time that I wasted along the way?

Moga dapat terus istiqamah dalam pembacaan dan lebih matang dalam berfikir dan berbicara, dan juga memperkasakan peribadi. Ameen. 

Sekarang, setelah habis belajar, aku masih mencari-cari. Apa yang aku ingin lakukan untuk jangka masa panjang nanti, selepas habisnya latihan dalam kamar. Aku ingin lari daripada terus berada dalam 'comfort zone'. Aku pun tidak pasti ingin terus praktis dalam bidang perundangan ataupun tidak. 

Apa yang aku pasti setakat ni, i don't want to limit myself.

Dan.. aku sepatutnya perlu lebih bersosial =='. (This is a big challenge, ughh)



Friday, February 16, 2018

No exception, yet

Maybe I know, somewhere
Deep in my soul 
That love never lasts
And we’ve got to find other ways
To make it alone
But keep a straight face

And I’ve always lived like this
Keeping a comfortable, distance
And up until now 
I had sworn to myself that I’m content
With loneliness

Because none of it was ever worth the risk.

- Paramore

Monday, January 15, 2018

Random #2

I saw this trend to search your name in urbandictionary. So I did mine, LOL.







The only part that I can relate is “Hannah tends to be single, because they often seen as boring.”

Yeah that sums up me perfectly 😂😂

Tuesday, January 9, 2018

Book Review: The Tudung Anthology

It’s been a long time since I review a book before. But this anthology, I really want to review and recommend it. And yeah, several people asked me to do a review about it.. so.. here we goes.

I did review this book on my instagram, but that’s just a brief review. It does not give this book a justice.



This is an anthology, collection of essays/stories from various writers regarding this piece of cloth we called “tudung”. I bought this book at Popular Bookstore, the price is RM20, if you have the member card, you will get a 20% discount, that you only need to pay RM18. 

I was interested to buy it because before this I had saw an advertisement by Matahari Books to invite writers who had a story to tell or share about “tudung” can send it to them, if selected will be featured on this anthology. I was about to write mine, but then I’m insecure about my english lol. So anyway, when I saw this on a bookstore, I had to buy it!!

Warned: This is not a religious book.

I loved almost every story written here. I somehow can relate to the story told, either because I had experienced it or I saw it happened in front of my eyes. Or some incidents that my friends told me. I want to highlight some of the story here by several writers.

A story shared by an anonymous made me feel  sad, because I also had a friend who didn’t wear the hijab and still perform her prayers. It’s during my foundation years, where my friends and I usually performed our zuhur prayer at a university’s mosque. One day when we entered, a man passed by, and he scold one of my friends because she didn’t cover her hair to enter into a mosque. And I was WTH?? I made a fuss about it after the incident, but my friend who got scold didn’t even bother about it. And I never admired her more since. A muslim has a right to perform prayer at a mosque, who are you to judge just because the person sin differently than yours?

Unveiled by Raja Ummi Nadrah is an example of our society who like to judge and harrass people just because we behaved/dressed differently. I met a lot of men and women who have this kind of mentality. Pity.

The Hijabilantes by Masawi Mustaza captured a beautiful metaphore about organisation who helped a lot of women in distress, either being abused by their husbands etc. It reminded me of the good deeds from the NGO Sister in Islam (SIS) in helping women in Malaysia. Whatever dispproval you have with SIS, one couldn’t denied their contributions in helping women in Malaysia and also the empowerment of women. 

I would like to end my review with the quotes from this anthology itself.

“In Islam, this life is a journey. Every day, we try to improve to become a better Muslim” - Much Ado About Tudung, Hezreen

“The tudung remains a symbol of love and devotion to God... The tudung only covers out hair, it shouldn’t ever cover our mind.” - Around The World in 80 Tudungs, Khadijah Khalid.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...