Friday, February 18, 2011

Exam and Chess


Bismillah.

Assalamualaikum w.b.t.

Baru-baru ini pergi wakil untuk sekolah ke peringkat daerah berlawan catur. Alhamdulillah, dapat mara ke peringkat negeri insya-Allah pada hari Khamis minggu hadapan. Sedihnya, Na tidak dapat pergi sama =(.. Buat yang terbaik untuk catur ASAT nanti ya, Na. Insya-Allah, tahun ini akan ada ASAT. Empat orang dari sekolah bumi wakaf ini yang dapat mara ke peringkat negeri, alhamdulillah.


Pasal exam.. urgh.. Kena ganti balik hari untuk papers yang belum dijawab. Okey, periksa lewat daripada oranglah jawabnya. Tapi minggu depan nampaknya aktiviti penuh aja seminggu. Sukantara, MTQ, sambutan Maulidur Rasul dan termasuk dengan latihan berpusat catur di sekolah lain. Jadi, kena fokus pada hari Ahad dulu.


Perlawanan Catur

Ingat nak main catur ni senang aja ke? Untuk yang last game penentu, memang sudah rasa seram sejuk. Sehinggakan Cikgu Rohaya kena tenangkan saya. Malu betul. Alhamdulillah, boleh menang last game dengan izin Allah. Memanglah, sekecil-kecil perkara pun kita kena relate dengan Allah. Catur mengajar saya banyak perkara terutamanya pada tahun lepas.

Tahun lepas saya masih ingat lagi, last game saya berlawan dengan seorang pelajar berasrama penuh kaum Kadazan-Dusun beragama Kristian di meja ketiga. Dia seorang yang sangat friendly dan gla-gila. Masa lawan tu saya nekad, "Aku tak mahu kalah dengan orang bukan Islam."

Malulah, orang bukan Islam kalahkan kita dalam banyak perkara terutamanya dalam ekonomi. Jadi, sekecil-kecil perkara pun hatta catur, takkanlah nak beri menang kepada orang bukan Islam? So, I do my best and alhamdulillah, I won that last game.

Tahun ini untuk round yang kelima, bertemu dengan gadis India yang juga cukup friendly. Tahun lepas juga nampak dia dalam perlawanan catur tapi tidak bertembung untuk berlawan bersama. Tahun ni nampaknya bertemu untuk game kelima iaitu satu round sebelum round akhir. Selepas menang dengan dia, kami borak-borak dan berlatih sama-sama. Saling mengajar trick dalam catur. Alhamdulillah, boleh tambah kenalan memandangkan kami bertukar nombor.

Saya rasa ramai yang sudah baca novel VT, karya Hilal Asyraf? Menceritakan tentang sukan bola tampar yang memasukkan unsur agama dalam bersukan. Tapi saya belum sempat membacanya apatah lagi memilikinya.


Selamat Ulang Tahun

Untuk teman jauhku, Darunee Tan Chiang Yen, selamat ulang tahun ke-17. Do the best for SPM this year. Our friendship will never die, insya-Allah.


Wallahu'alam.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...