Saturday, November 19, 2016

Trip ke Langkawi

A short vacation, but it is so stressful because of the hell-ish week to submit the tasks given by the lecturers on weekend.

23-25/09/2016


A view from the skybridge.






Sunday, October 16, 2016

Tahun Akhir

Salam dan hai :)

Syukur kepada Tuhan, akhirnya tup tap tup tap sudah berada di tahun akhir. Tahun empat, lagi dua semester insya-Allah. Menghabiskan cuti semester baru-baru ini dengan praktikal atau latihan industri di mahkamah, jadi tentulah perasaan tinggal di rumah tu masih tidak puas. Habis kertas ujian terakhir, terus bermulanya praktikal. Habis praktikal terus bermulanya semester baharu.

Apa nak cakap ya, setakat minggu keenam melalui semester ni? Ni je nak cakap;

HELLLLLL


Sunday, July 31, 2016

Lost Boy - Ruth B



There was a time when I was alone
Nowhere to go and no place to call home
My only friend was the man in the moon
And even sometimes he would go away too

Then one night as I closed my eyes
I saw a shadow flying high
He came to me with the sweetest smile
Told me he wanted to talk for awhile
He said "Peter Pan, that's what they call me,
I promise that you'll never be lonely."
And ever since that day

I am a lost boy from Neverland
Usually hanging out with Peter Pan
And when we're bored we play in the woods
Always on the run from Captain Hook
"Run, run, lost boy," they say to me,
Away from all of reality

Neverland is home to lost boys like me
And lost boys like me are free
Neverland is home to lost boys like me
And lost boys like me are free

He sprinkled me in pixie dust and told me to believe
Believe in him and believe in me
Together we fly away in a cloud of green
To your beautiful destiny
As we soared above the town that never loved me
I realized I finally had a family
Soon enough we reached Neverland
Peacefully my feet hit the sand
And ever since that day

I am a lost boy from Neverland
Usually hanging out with Peter Pan
And when we're bored we play in the woods
Always on the run from Captain Hook
"Run, run, lost boy," they say to me,
Away from all of reality

Neverland is home to lost boys like me
And lost boys like me are free
Neverland is home to lost boys like me
And lost boys like me are free

Peter Pan, Tinker Bell, Wendy Darling,
Even Captain Hook
You are my perfect story book
Neverland I love you so
You are now my home sweet home
Forever a lost boy at last

And for always I will say

I am a lost boy from Neverland
Usually hanging out with Peter Pan
And when we're bored we play in the woods
Always on the run from Captain Hook
"Run, run, lost boy," they say to me,
Away from all of reality

Neverland is home to lost boys like me
And lost boys like me are free
Neverland is home to lost boys like me
And lost boys like me are free


Thursday, July 28, 2016

Kertas Projek

Salam.

Cerita ini sudah basi kut bagi sesetengah orang, tapi biarlah nak update jugak! Haha. Bulan Jun yang lepas alhamdulillah telah berjaya submit kertas projek a.k.a. mini tesis yang merupakan salah satu kursus/projek wajib dibuat oleh pelajar tahun 3. Disebabkan saya berniat untuk menulis berkaitan dengan isu di bawah perlembagaan persekutuan Malaysia, maka saya pilih supervisor atau pensyarah penyelia yang mengajar subjek tersebut (yang bidangnya khusus). Dengan bantuan penyelia, maka isu berkenaan kertas projek saya ialah di bawah Perkara 11 Perlembagaan mengenai kebebasan mengamalkan agama. Jadi tajuk kertas projek saya ialah Kebebasan Mengamalkan Agama: Rumah Ibadat dan Peraturan Kerajaan Tempatan.



Masa yang diberikan untuk melengkapkan kertas projek adalah sepanjang dua semester tahun tiga. Kalau bertangguh-tangguh menulis, buat kajian, temu ramah orang yang berkaitan, semester kedua pada tahun tiga tu memang macam nak gila la haha. Menyiapkan kertas projek ini memang memerlukan disiplin masa dan kerja. Selalu kena jumpa penyelia bertanya apa yang dia nak, jangan syok-syok sendiri je buat nanti bila jumpa ha banyaklah yang penyelia tak setuju dan kena buat massive transformation. Haru je.

Berhabis air mata juga stress dengan tekanan kertas projek ini. Tekanan dengan diri sendiri haha. Tapi bila dah siap jilid tu memang Tuhan je tahu betapa terharu dan leganya <3. Kawan-kawan ramai yang membantu dalam menjayakan kertas projek ni, jadi saya letak nama mereka satu-satu dalam penghargaan. Ada yang tolong beri pinjamkan kereta untuk pergi interview, yang tolong drive-kan, yang tolong bawakan pergi ke lokasi temu bual kali kedua, yang teman sekali sewaktu temu bual, kawan yang malam-malam dan siang-siang ajak pergi singgah kafe minum kopi sambil menyiapkan kertas projek ni, kawan yang menangis sama-sama stress dengan kertas projek haha dan kawan yang sudi mendengar luahan hati stress diriku ini. Terima kasih semuanya :)

Perasaan apabila kertas projek dijilid itu memang tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata. Diri sendiri je tahu penat lelah bagaimana proses untuk menyiapkan kertas projek ini berjaya. Daripada susahnya sumber rujukan berkenaan rumah ibadat yang amatlah sedikit, kemudian berniat untuk tukar tajuk tetapi ditolak oleh penyelia, kemudian kena analisis garis panduan/akta yang berkaitan, kena cari orang untuk temu bual, diuji dengan perbualan yang direkod tu hilang (seksa juga).

Terima kasih juga kepada pegawai pihak Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) dan mantan pengerusi Jawatankuasa Masjid al-Mustaqim yang sudi ditemu bual dan meluangkan masa untuk ditemu bual dalam menjayakan kertas projek saya. Syukran, arigatou.

Tak lupa juga kepada keluarga yang banyak bagi bantuan moral, terutamanya ayah, bila saya duk membebel tentang kertas projek ni, ayah pun cakap "Ayah dulu buat tesis 6 tahun..." Lalu terkedulah seketika huhu. Kan dah kena.

Kepada penyelia juga terutamanya juga, berbanyak terima kasih kerana telah memberi tajuk ini dan banyak memberi tunjuk ajar dan bahan-bahan untuk menjayakan kertas projek ini. Akhir sekali, terima kasih dan tahniah kepada diri sendiri yang akhirnya berjaya menyiapkannya ~!!




Wednesday, July 27, 2016

Trip ke Palembang

Salam dan hello~

Alhamdulillah pada 9 hingga 13 April 2016, merebut kesempatan untuk mengikuti program mobiliti fakulti yang berkolaborasi dengan Universitas Sriwijaya (UNSRI), Palembang, Indonesia. Program ini merupakan satu program perbandingan sistem undang-undang (comparative legal system) antara Malaysia dan Indonesia. Memandangkan sistem undang-undang Malaysia yang berasaskan daripada Westminster, British dan mengamalkan sistem demokrasi berparlimen, Indonesia malahan merupakan negara republik. Program berlangsung sewaktu cuti pertengahan semester.

Kami menginap di Red Planet Hotel, Palembang. Pelajar-pelajar UNSRI iaitu para LO yang menguruskan keberadaan kami di sana sangat ramah dan memberikan hospitaliti yang sangat bagus daripada hari pertama lagi kami di sana.

Hari Pertama

Kami sampai awal di Palembang. Waktu di sana adalah satu jam lambat berbanding waktu di Malaysia. Kami sepatutnya check in hotel pukul 2 petang, jadi dengan menyewa bas dari UNSRI, mereka membawa kami singgah ke Ramayana (sebab sampai awal sangat, tak boleh check-in lagi). Ramayana ni kalau di Terengganu tu macam Pasar Payang lah. Bolehlah kalau sesiapa yang nak shopping baju-baju atau ole-ole yang murah di Ramayana tu, siap tawar-menawar lagi dengan bantuan LO.

Ramayana

Daripada UNSRI, waktu sampai di Red Planet pagi itu mereka ada berikan kami makanan untuk minum pagi la. Martabak HAR. Boleh tahan la, ia lebih kurang macam roti canai-martabak telur.

Martabak HAR

Kami makan tengah hari berhadapan dengan Ramayana. Lupa nama kedai tu, tapi kami makan nasi padang. Sedap! Nasi padang ni macam nasi campur la, dia ada ulam-ulaman dia dan lauk kita boleh pilih sama ada nak ayam atau ikan. Ikan keli di sana panggil 'ikan lele', barulah faham kenapa pecel lele tu selama ni ada ikan keli atas tu haha slow la hannah ni. Oh ya, kat sini piggan tu mereka panggil 'piring'. Bila kami sebut pinggan mereka tak faham, kena sebut bahasa inggeris 'plate' barulah 'ohh, piring, ya?'. :))

Nasi Padang

Lepas makan tengah hari, pergi balik hotel untuk check-in. Sampai hotel apa lagi, tidur la jawabnya haha. Di sini pukul 6 petang tu dah start gelap dah, macam pukul 7 petang waktu Malaysia. Malamnya, para LO bawa kami makan di kedai Bakso Granat Mas Azis. Saya dan kawan-kawan order Bakso Bujang Gadis, hehe memang pelik-pelik nama menu bakso kat situ. Sebelum ni sebenarnya tak pernah makan bakso pun, ini adalah kali pertama makan, dan di Indonesia pula tu. 

Bakso Bujang Gadis


Hari Kedua

Hari kedua kami melawat tempat-tempat bersejarah di Palembang. Kami sempat ziarah Bukit Siguntang di mana banyak makam-makam pertapaan nenek moyang Parameswara di situ, boleh nampak terdapatnya unsur-unsur agama hindu-budha kerana makam tersebut dibina bukanlah menghadap ke arah kiblat. Selain daripada para LO, kami ditemani oleh Pak Irfan yang merupakan pensyarah atau dosen UNSRI yang arif mengenai sejarah mengenai Palembang. Kemudian kami singgah di Masjid Cheng Ho, Stadium Gelora Sriwijaya dan Muzium.




Makam-makam pertapaan di Bukit Siguntang

Masjid Cheng Ho

Stadium Gelora Sriwijaya, Jakabaring

Muzium di Palembang

Kami makan tengah hari ala-ala piknik di tepi tasik di Jakabaring. Makan ayam penyet. Selepas tu balik kembali ke hotel, saya dan kawan-kawan dengan niat kononnya nak singgah pergi mall iaitu Palembang Square dengan menaiki angkutan kota atau teksi. Tapi alih-alih ada seorang LO yang perasan, dia pula yang beria-ia nak tumpangkan, sebab katanya kawasan sini bahaya, dia bimbangkan keselamatan kami. 

Malamnya makan malam di rumah timbalan pengetua Fakultas Hukum UNSRI, Pak Febrian. Pak Febrian ni mesra sangat-sangat, makanan pun sedap-sedap isteri dia masak. Akhirnya dapat juga kami merasa makan pempek. Pempek ni cukup popular di Palembang, sejenis makanan yang dibuat dari sagu dan ikan. Kalau singgah di Palembang, wajib merasa pempek ni.

Pempek

Esokannya dah start seminar perbandingan sistem perundangan. Perbentangan dibuat oleh pelajar, empat orang wakil UKM dan empat orang wakil daripada UNSRI. Malam di rumah Pak Febrian tu, dia siap beritahu lagi yang perbentangan akan dibuat di dalam dewan di mana lebih seratus orang penonton yang hadir yang termasuk para pensyarah dan pelajar-pelajar peringkat degree, master dan phd. Terkejut sekejap kami para pembentang ni, malam tu balik hotel terus lihat balik slides dan buat bacaan tambahan.

Haha tapi sebenarnya tak balik terus pun hotel. Melilau sekejap dengan kawan-kawan di sekitar kawasan berdekatan hotel untuk merasa makanan jalanan atau street food di Palembang. Sempat juga singgah Indo Maret yang kalau kat Malaysia ni kira 7-Eleven la. Tapi serius, di Indo Maret barang-barangnya lagi murah. Di bawah ni antara street food yang kami sempat makan. 

Sate Padang



Martabak perisa coklat dan cheese; perisa yang kami minta. 
Ala-ala apam balik, tapi intinya kita boleh pilih perisa apa.


Hari Ketiga

Jadi tibalah hari perbentangan di Fakultas Hukum, UNSRI. Nervous tu tak payah cakaplah. Tapi alhamdulillah dapat buat perbentangan dengan lancar dan baik. Daripada pihak UKM kami bahagikan dengan memperkenalkan sejarah perundangan di Malaysia dan apakah sumber-sumbernya, kemudian diikuti dengan sistem hierarki mahkamah iaitu judiciary dan development of constitution & related issues. Pada awalnya kami memang sediakan slides dan ingin membuat perbentangan dalam bahasa inggeris, tetapi moderator yang mengendalikan forum perbentangan pada hari itu buat request untuk bentang dalam bahasa melayu juga. Maknanya dalam dua bahasa, nak dengar juga loghat orang Malaysia agaknya. Haha. Jadi bentang pun selit-selit sikit cakap bahasa melayu, bila tanya 'faham tak?' audiens dengan semangatnya balas 'fahammmm'.. :p



Selepas perbentangan tu terus singgah ke Sungai Musi. Kami naik kapal Pari Wisata bersama dengan pelajar-pelajar para LO dan juga beberapa pensyarah dari UNSRI dan pensyarah pengiring kami dari UKM. Telusuri Sungai Musi dengan menaiki kapal dan lalu di bawah Jembatan Ampera. Tak jadi singgah di Pulau Kemaro, sebab katanya kapal tersebut tak boleh berlabuh di jeti, tak sesuai dan nanti akan alami kerosakan. Padahal kami sebenarnya memang nak sangat-sangat singgah Pulau Kemaro tapi nak buat macam mana, tak ada rezeki. 

Jembatan Ampera, Sungai Musi

Salah seorang pensyarah UNSRI, sewaktu dalam kapal tu bercerita di hadapan pentas menggunakan mic, mitos la kononnya sesiapa yang minum air Sungai Musi pasti akan kembali lagi ke sini, sebab jodoh hatinya telah tertinggal di sini. Gituhh. Legenda Pulau Kemaro pula berkaitan dengan kisah cinta Tan Bun An dan Siti Fatimah yang terjun ke laut. Lalu selepas itu wujudlah Pulau Kemaro tersebut. Perayaan Chap Goh Meh setiap tahun meriah di Pulau Kemaro kerana terdapat tokong di sana yang merupakan masyarakat Tionghoa.

Malamnya kami makan malam di restoran berdekatan Sungai Musi, River Side.

Hari Keempat

Breakfast di kafe sebelah Red Planet Hotel

Hari ni pergi shopping dan jalan-jalan je. Pagi tu mereka ajak kami makan dulu (ya, makan lagi haha). Lepas tu singgah Pasar 16 untuk shopping baju ke, tudung ke, ala-ala Pasar Seni tapi murah sangat-sangat sebab boleh tawar-menawar. Tapi di kawasan Pasar 16 ni kena hati-hati sebab banyak pencopet (penyeluk saku) dan kes-kes ragut, namun alhamdulillah kami selamat aja sepanjang pusing-pusing Pasar 16 tu.

Lepas tu saya dan kawan-kawan ni bawa haluan kami sendiri untuk pergi ke Palembang Square dan Palembang Icon, mall di sana sebab yang lainnya ingin singgah ke Ramayana lagi. Alang-alang ke mall tu, singgahlah ke kedai buku Gramedia, tapi tak banyak sangat buku-buku yang saya nak beli ada di Gramedia. Di Indonesia ni kalau nak cari toko buku yang pelbagai dan murah, biasanya di Jakarta. Buku-buku yang mak pesan pun tiada di Gramedia.

Malamnya, para LO bawa kami makan street food berdekatan dengan hotel kami. Nasi goreng. Hari terakhir bersama mereka, sebab esok pagi sudah hendak bertolak pulang ke Malaysia dah. Sempat la mereka buat ucapan farewell masing-masing, bergambar sekali ramai-ramai depan hotel. Terima kasih sangat para LO yang banyak sangat membantu dan menolong delegasi dari Malaysia ni :).

Hari Kelima

Balik Malaysia laaa. Naik teksi pergi hantar ke airport Palembang. Flight pukul 8 pagi tak silap, tapi keluar subuh awal pagi lagi. Banyak lagi nak tulis, tapi biarlah setakat ini dahulu ya. 


Sunday, July 24, 2016

Sia-Sia

SIA-SIA

Penghabisan kali itu kau datang
membawa karangan kembang
Mawar merah dan melati putih:
darah dan suci.

Kau tebarkan depanku
serta pandang yang memastikan: Untukmu.

Sudah itu kita sama termangu
Saling bertanya: Apakah ini?
Cinta? Keduanya tak mengerti.

Sehari itu kita bersama. Tak hampir-menghampiri.

Ah! Hatiku yang tak mau memberi
Mampus kau dikoyak-koyak sepi.

---Chairil Anwar

Latihan Industri

Salam dan hai :)

Selamat sudah (hamdan lillah) menamatkan semester 6 (dengan harapan) dengan jayanya. Yeah. Tamat sudah tahun 3. Jadi tinggal setahun je lagi, lagi dua semester untuk menamatkan pengajian insya-Allah. Kadang-kadang terfikir cepatlah habis belajar, tapi bila fikirkan masuk alam pekerjaan nanti, terasa pula nak belajar je memanjang, haha. Rasa macam sekejap je masa berlalu, nanti dah nak masuk 4th year!

Sekarang sedang berpraktikal di mahkamah tinggi selama 10 minggu (dalam 2 bulan lebih). Sedih la juga sebenarnya sebab takde kawan. Ada lah seorang ni pelajar UUM tapi 19 hari je praktikal, nanti tinggallah daku keseorangan. Sobs. Harap ada pelajar dari UiTM yang masuk berpraktikal bulan Ogos nanti, sekurang-kurangnya ada lah juga kawan nak berbual dan pergi tengok prosiding di mahkamah sama-sama.

Biasanya kalau cuti semester macam ni buat kerja sambilan, yalah nak kumpul duit lebih. Praktikal di mahkamah ni manalah dapat gaji, sedihnya hidup. Jadi fikir-fikir balik tak boleh jadi ni, kalau boleh memang nak buat duit cuti-cuti macam ni, niat nak pergi vacation semester depan, insya-Allah. Tidak mahulah bergantung pada duit biasiswa, duit tu guna untuk beli buku undang-undang dan akta-akta tahun 4 nanti, campur dengan buku-buku lain yang dah ada dalam list nak beli selain dari buku belajar la. Tolak lagi dengan makan minum bayar yuran dll

Walaupun tak dapat gaji dan kadang kala sedikit bosan berpraktikal di mahkamah ni, dapat juga menyaksikan kes-kes menarik. Hari pertama dah jumpa Tan Sri Shafee dan Wan Aizuddin, terkejut sekejap sebab jauhnya kes ha sampai kat Terengganu pun ada.



Kebanyakannya di sini banyak gila kesalahan jenayah dadah. Hari-hari ada kes dadah bawa depan mahkamah. Walaupun sebenarnya berpraktikal di mahkamah tinggi, memandangkan ini merupakan kompleks mahkamah jadi bolehlah singgah turun naik mahkamah majistret dan mahkamah sesyen sebab kebanyakannya kes-kes bicara di majistret dan sesyen, di mahkamah tinggi banyak kes rayuan je. Kadang-kadang teman mentor (supervisor) buat kes dalam kamar memandangkan beliau penolong kanan pendaftar mahkamah tinggi, dan bolehlah tengok prosiding mengenai bankruptcy dan reman.

Di sini dapatlah lihat daripada sekecil-kecil jenayah hingga jenayah yang besar seperti kes rogol dan samun. Pernah sekali lihat pesalah yang datang ke mahkamah dengan kesalahan merokok di tempat kawasan larangan merokok (kejadian di Mydin Mall Gong Badak) dan dijatuhkan hukuman denda RM 200 kalau tak silap. Berpeluang juga menyaksikan kes-kes liwat kanak-kanak dan rogol dan biasanya kes macam ni mahkamah tertutup, maksudnya orang awam tak boleh masuk. Kami pelajar praktikal pun perlu minta izin pihak mahkamah untuk menyaksikan perbicaraan. Kes-kes juvana iaitu budak bawah umur pun merupakan mahkamah tertutup.

Namun begitu, saya di sini masih menghitung hari untuk cepatlah habis praktikal ni haha. Tapi bila dah habis nanti sekejap je waktu free, lepas tu sudah masuk semester baru, jeng jeng :)


Tuesday, March 22, 2016

Its 2016

Salam.

Its already 2016, and here I am in my third year struggling with mini thesis and yada yada lol. So, basically I have another one year to complete my law degree. Next semester I will be in a 4th year already, wow. Senior year la kunun. Most degree courses in UKM, the duration to complete one's degree is only 3 years, and 4 years for engineering courses, law and several courses under Technology and Science Faculty. Therefore I will be changing my roommate again in my 4th year it seems. (kalau masih dapat duduk kolej la)

Intern for 10 weeks during this upcoming semester break, inshaAllah. Free labour at high court. #nasibbudakintern. I saw this discussion between my high school friends, for tutoring our juniors during our semester break just the same as before. Sadly I cannot contributed for this year because of this compulsory internship.

2016, I hope I can create another colourful memories with you.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...