Monday, November 11, 2013

A Loner Through and Through?

Someone in FB shared this. That made me burst into tears.

Thanks Kak Salwa for the reminder. "Muslims never be a loner. As they have Allah, who never let them be alone." 

Thanks. A. Lot.




[The caption]

Dalam persabatan.
Jangan lebihkan sorang je.
Nanti lagi sorang terasa.

Takkan dia nak cakap yang dia terasa kot?

Ukhuwah itu bersama sama..



Thursday, November 7, 2013

Ngarutan #5: Law Is Killing Me

Bismillah.

Assalamualaikum w.b.t.



Yes, seriously law is killing me!! I'm so stress right now, the midsem break will be over soon. But I am not done to read all the cases yet, also the cases that I had missed a lot since I entered late in this Uni. The assignments are just ok, since we work it together in group but urghh..

Slowly I feel so messed with law.. Suddenly I feel like I don't want to further this course. ;(

The spirit (haha) is not the same when I was in the foundation at UiTM.



Maybe because when it comes to degree phase, it becomes harder and difficult and you just like must to know all about THIS and all about THAT and and and I felt so annoyed! Sometimes when it hit me so hard I will have my tough phase that I should pretend that soon it'll be alright.

The solution just that; I should react and think in more positive way. And should be back to our first intention to study to gain knowledge; that is for Allah. This is jihad. Come on, just because of this you want to give up all the hardships to enter into this university and into this course? - Think critically.

Renew your niat, your intention. Remember your parents. Your family. Your dreams, oh yeah definitely. Oh Allah, indeed this is so hard. So hard to kill the laziness inside of me ;(

But it does'nt kill to keep trying.

Or crying.



Opps, hey Hannah, you wrote these rants in English! Haha.


Thursday, October 31, 2013

Untuk Awak #4: Yang Dulu Bukanlah yang Sekarang

Salam.

Hai.

Awak.

(Lama gila tak confess macam ni, huhu)



Semua sudah jauh berbeza. Mungkin bukan dari segi bentuk fizikal. Bukan. Bukan juga dari segi perlakuan mungkin? Entahlah. Entah apa yang berbeza, entah apa yang berubah.

Tapi yang pasti, kau, aku, dia dan awak, kita tak macam dulu.

Sekarang semua sudah bawa haluan masing-masing. Kerana kita dipisahkan oleh jarak.

Dulu kita sering turun surau sama-sama ingat tak? Kemudian waktu zuhur rajin pula kita ke Pusat Islam berbanding surau fakulti. :)

Dulu tempat istimewa kita di kedai makan ayam penyet yang sedap gila tu, hampir setiap minggu nak pergi. Haha. Selepas habis test, mesti pergi sambut di sana.

Masih ingat lagi bila datang hari kita yang 'gila-gila' kadang-kadang selalu jamming dekat bilik salah seorang daripada kita(orang yang bawa gitar tulaa~), menyanyi lagu-lagu daripada Muhasabah Cinta oleh Edcoustic sampailah kepada lagu Kelly Clarkson, Avril Lavigne, Simple Plan, Linkin Park, Adele, Taylor Swift dll. Memang karaoke habislah! Haha.

Kadang-kadang main badminton malam-malam dekat court badminton yang dalam kawasan kolej kita tu.

Rindunya. Sangat rindu.

Yang indahnya pasal perhubungan kita waktu itu, kita saling menerima diri masing-masing seadanya.

Dan sampai sekarang, saya masih lagi berdoa, moga awak diteguhkan hati jika ingin berhijab.

Untuk awak dan awak dan awak, dan saya juga, moga kita terus istiqamah menuju redha Dia.

Sekarang masing-masing tercampak ke tempat lain.

Dan hubungan kita yang dahulu, tidak macam sekarang. Walau jarak memisahkan, memori indah yang tercipta moga tidak akan padam.

"No one will be with u forever.The door will always be swinging open and closed. Love the people who enter. Let go of the people who leave."

Sometimes when I missed you all, the memories that we shared, I cried. Now I'm in tears too.

Silly me.



Wednesday, October 30, 2013

Bulatan Baru

Bismillah.

Assalamualaikum w.b.t.

Hampir setengah bulan mencari-cari akhirnya ketemu cinta baru. :) . Bulatan baru, dengan ahli yang baru, naqibah yang baru juga. Walaupun dalam hati ini, cinta dan sayang masih kepada Surau Kolej Mawar (Teratak Coklat) di UiTM, dan segala isinya juga, tetapi di sini saya juga mesti survive. Hati ini masih juga perlu diisi. Di kolej ni, kolejnya kecil, jadi suraunya hanyalah macam bilik yang satu bangunan dengan pejabat kolej. Yang aktif hanya surau lelaki. Bahagian perempuan macam tidak ada apa-apa.

Jadi tertanya-tanyalah juga, takkanlah dekat sini tak ada program usrah kut. Dalam mencari-cari itu terjumpalah satu page di FB. Sudah daftar masuk, tetapi program masih belum berjalan. Dalam berminggu-minggu juga hati ini tidak diisi. Sehinggalah pada suatu hari itu, saya sedang melaksanakan solat isyak di bilik, disusuli dengan solat hajat. Berdoa, Ya Allah, moga di sini aku dibimbing dan sentiasa bersama orang-orang yang mencari redha-Mu.

Kemudian macam biasa buka buku oppss, buka kes untuk study. Kemudian pintu bilik diketuk. Seorang akak, memberikan kami kepingan kecil poster tentang aktiviti memanjat gunung Beroga. Dan organisasi itu merupakan organisasi yang pernah seorang kawan saya beritahu; diorang sudah start usrah di setiap kolej. Kemudian saya tanya akak tu, ada program usrah tak? Nak join boleh? And the rest is..

Jawapan Allah yang dihantar direct. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Dan saya sudah berkenalan dengan bulatan yang baharu tu minggu lepas. Sedihnya, usrah hanya sekali seminggu. Kalau dulu di Teratak Coklat, setiap malam ada pengisian, start dengan solat maghrib berjemaah, kemudian buat bulatan dan akan ada topik yang akan dikeluarkan, selepas tu solat isyak berjemaah, bacaan al-Mulk berjemaah diakhiri dengan doa rabitah ;) Ahh.. sweet sangat. Rindu. Tersangat rindu.



Bagi orang lain mungkin akan cakap 'apa usrah ni.. penting sangat ke..blablabla'.. Lain orang mungkin lain cara pandangnya. Bagi saya, tarbiyyah itu mendarah daging dalam diri, sejak di sekolah menengah. Di mana akan ada seorang naqibah, bersama ahli-ahlinya. Ia bukan tertakluk kepada pengisian agama sahaja, tetapi yang utama sebenarnya adalah keterikatan ukhuwah sesama ahli, dalam mencapai dan mencari redha Dia. Mungkin benda macam ni macam tak nampak kepentingan bagi orang yang tak pernah merasai kemanisan dalam bulatan gembira ni, tapi ia sangat penting bagi saya.

Sebab inilah wasilah atau jalan untuk makanan rohani itu diisi. Hati ini diisi dengan peringatan.

Supaya hati itu tidak mati!

Supaya sentiasa ada orang yang akan peringatkan kita untuk bermuhasabah.

Dan yang paling penting, ia adalah jalan yang Allah berikan untuk menegur kita, melalui naqibah dan perkongsian sahabiah.

Moga terus istiqamah :)

Insya-Allah.



Friday, September 27, 2013

Next Journey

I thought I will stuck at UiTM. But not.

I thought I will stuck at UniSZA. For 4 years. But not. Too.

Here I come, UKM. Thanks for accepting me =) whether its a short or long journey.

InshaAllah.

Alhamdulillah, felt so happy and blessed!

Tuesday, September 24, 2013

Footsteps



I've done it all
All the mistakes you can make
I fell in love but I fell out
Cause I was afraid

Give the chance so I can make it better
I threw away

But my heart is still leaving its footsteps behind
Hoping you'll find me
And I disappeared cause I was afraid of the lights
They would just blind me
I know I said let me alone
My heart left its footsteps
Written in stone

I had a choice but all I could feel was the wind
I told you don't come looking for me
But I wish, I wish you did
I hope that if you hear me you'll come hunting
Hunting me down

But my heart is still leaving its footsteps behind
Hoping you'll find me
And I disappeared cause I was afraid of the lights
They would just blind me
I know I said let me alone
My heart left it footsteps
Written in stone.
Written in stone.

Dia Frampton- Footsteps

Thursday, May 23, 2013

Interview UKM

Bismillah.

Assalamualaikum w.b.t.

Post pasal graduate asasi pun tiada, final exam pun tiada, tiba-tiba post pasal interview UKM? Uh-uh. Kemalasan melanda. Dan juga ke-busy-an sebab sekarang tengah kerja sambilan di tanah negeri tercinta ni. Hehe. Sebab ramai sangat kawan-kawan duk bising tanya macam mana interview UKM haritu dan juga atas permintaan (chewah), akhirnya terhasillah entri ini. Awesome tak? Huh.

Result sem 2 alhamdulillah, cantik kecuali satu subjek yang memang bukan subjek favourite. Subjek law pun cantik je semuanya alhamdulillah. Dan teruja juga dapat tawaran interview ke UKM pada 20 Mei di Primula Beach Resort (ya, kat Terengganu je). Tapi interview je pun, kalau ada rezeki dapatlah (amin).

Sampai di Primula pada pukul 8.30 pagi tepat (Dalam surat cakap 8.30 pagi sampai 1.00 petang). Tapi time tu orang dah ramai, dan saya dapat giliran ke-23. Bila sampai di meja pendaftaran, puan yang menguruskan hal pendaftaran menyuruh saya menanda kedatangan. Tengok pada kedatangan macam tidak sampai 30 orang pun senarai pelajar yang hendak di-interview. Dan yang datang semuanya dari negeri-negeri pantai timur seperti Terengganu, Kelantan dan Pahang. Jumpa dengan Wan Azreen (Ryn) yang merupakan classmate, Hamizah (Mizah) sahabat surau, Syaqirah, Didi dan ada la a few UiTM yang kenal muka tapi tak kenal rapat #eh. Yang lain pelajar lepasan STPM dan Diploma.

Puan yang urus pendaftaran tanya, "Awak bawak sijil tak, result latest?" Dan saya berikan result sem 2 latest tu pada dia dan dia tuliskan CGPA pointer pada angka giliran saya (di bawah angka giliran) dan perlu ditampal pada bahu.

"Mana fail sijil awak?"

Saya tunjukkan sijil-sijil yang saya letakkan dalam satu sampul berwarna coklat.

"Awak tak bawa fail macam ni ke? Ini kan interview." Dia tunjuk pada timbunan fail-fail pelajar lain yang ada di atas meja tu. Fail kulit keras yang ada kertas plastik transparent yang membolehkan interviewer belek satu-satu. Gulp.

"Tak."

"Sijil SPM awak bawak tak?"

"Eh, kena bawak ke?" Telan liur sekali lagi.

"Sijil MUET?" Soalnya lagi. Alamak, lupa bawa sijil MUET.

"Tak." Terus aja beritahu dia sebelum dia tanya lagi. Kemudian dia ambil je ha sijil-sijil yang ada dalam sampul coklat tu dan minta saya tunggu dulu di tempat pelajar-pelajar lain menunggu, untuk ambil ujian bertulis.

Ujian bertulis sekali masuk 10 orang je. Yang lain kena tunggu. Lepas tu lagi sepuluh dan sepuluh. Masa tu Ryn dan kawan-kawan yang lain dah selesai buat ujian bertulis. Disebabkan orang yang last giliran 26, so dalam 7 orang je time saya pergi masuk ambil ujian bertulis. Soalannya semua sama dengan candidates lain; human rights. Masa diberi 15 minit.

Selepas ujian bertulis tu, sembang-sembang dengan kawan-kawan. Bayangkan, satu group yang masuk untuk di-interview, masanya lebih kurang dalam setengah jam. Jenuh menunggu hingga hilang debar. Saya kiranya group last, sebab jumlah yang datang dalam 26 orang sahaja. Awalnya sekali masuk interview dalam 3 orang. Lepas tu 5 orang.

Giliran kami sampai dalam pukul 1.30 petang. Serius, letih gila menunggu. Nasib baik ada wi-fi free kat sini. Bolehlah cari sikit-sikit maklumat. Sebab group last kan, ada advantage la sikit. Tanya kawan-kawan yang baru lepas di-interview tu macam mana soalan yang ditanya? Ada soalan pasal multiracial, tapi kebanyakannya interviewers memberi satu contoh situasi dan diorang minta pendapat.

Akhirnya tibalah masa untuk di-interview. Interviewers hanya tinggal 3 orang sahaja dengan seorang pembantu. Sebab awalnya tadi nampak ramai interviewers, kemudian seorang demi seorang balik. Yang tinggal sekarang seorang perempuan dan dua orang lelaki.

Soalan pertama mestilah perkenalkan diri masing-masing, in English. Kemudian interviewer yang perempuan mengemukakan soalan, in English.

1. If you were given a power to change the legal system or law system in Malaysia, what would it be?

2. Sekarang media massa seperti internet terutamanya, banyak memberi kebebasan untuk masyarakat menyebarkan sesuatu berbaur fitnah, cerita yang tidak betul dan hasutan. Wajarkah kalau kerajaan menyekat penggunaan internet 100% seperti yang terjadi di China.

3. Kalau pemerintah ada terlibat dengan rasuah, menipu duit rakyat, pecah amanah, adakah wajar untuk menegur mereka dengan mengadakan demonstrasi jalanan?

Yang tu jelah main soalan yang group kitorang dapat. Diorang akan tanya juga "Is UKM your first choice?".  Orang sebelah saya dapat soalan "Why you choose law course?" sewaktu dia perkenalkan diri. Dan saya dapat soalan "Apa kelebihan awak untuk masuk dalam UKM?"

Dan soalan yang ketiga pasal demonstrasi tu, macam apa yang saya nak katakan tak sampai, dan menyebabkan saya ragu sama ada boleh sambung UKM atau tidak. Sebab interviewer tu hentam saya dengan soalan "So, awak setuju dengan demonstrasi untuk menggulingkan kerajaan?" Fuihh.. Panas..panas..

Cuma satu pesan saya kepada kawan-kawan, kalau anda tersalah cakap atau beri pendapat, jangan takut untuk betulkannya balik, walaupun ketika itu turn orang lain untuk bercakap. Cakap je. Hehe.

So, all the best. Good luck future lawyers ;)

Thursday, February 21, 2013

Jentikan Hati

Bismillah.

Assalamualaikum w.b.t.

Hari ini hari yang Allah berikan suntikan hati. Bermula dari pagi hinggalah malamnya. Kadang-kadang Allah menguji kita dalam keadaan yang kita tidak terduga. Dan kebiasaannya Allah menegur kita melalui wasilah insan-insan lain.




Hari ini seperti biasanya kelas mengikut jadual; kelas pertama adalah kelas tutor Law039 (Intro to Social Psychology and Criminology). Hari ini merupakan giliran presentation group 4 orang lelaki kelas kami. Presentation ni lebih kepada sketsa atau lakonan.

Apa yang hendak dikatakan, saya sangat terkesan dengan mesej yang ingin disampaikan. Dan lakonan diorang sangat mantop! Lawak dan sangat best. Yang paling menjentik hati bila scene azab kubur. Diorang tayangkan video tu. Subhanallah, cara yang paling bijak untuk menyampaikan kebaikan! Melalui persembahan lakonan di dalam kelas, pada masa yang sama untuk mendapat carry marks dan juga memberi pengisian kepada seisi kelas yang hadir. Moga Allah membalas segala niat baik mereka.

Selepas zuhur merupakan kelas Bel332 (Intermediate English), dan pada hari ini ada 3 orang yang perlu present for individual presentation. The first presenter was a guy. Tajuk dia adalah pasal "True Love". Asalnya pada minggu yang lepas dia sudah present, tapi di-reject oleh Madam dan Madam suruh perbaiki balik dia punya presentation sebab tiada fakta. Saya pun perasan pengisian yang dia beri ketika tu macam tak kena dengan tajuk, Madam nak facts yang katakan di dunia wujudnya true love dan faktanya mana? Kalau setakat lagu aja, itu tidak boleh dijadikan fakta.

Jadi, apabila dia represent hari ini, saya sangkakan dia akan present lagi pasal true love between girl-boy things (@_@).. Rupanya saya silap sama sekali. Dia cakap macam ni "When I do some research, I realize that there are more important 'true love' rather than between men and women. That is the divine love."

Jadi kali ini isu "True Love" dia adalah berkenaan cinta kita dengan Allah, kemudiannya kepada Rasulullah dan seterusnya kepada ibu bapa. Dia selitkan sumber daripada al-Quran dan Hadis serta quotation daripada ahli falsafah Islam. Hati dijentik lagi.

Presentation seterusnya ialah Qila. Tajuknya pasal "Shah Jahan and Mumtaz Mahal". Di sini kita dapat konklusikan betapa dahsyatkan penangan "cinta" sampaikan terbinanya Taj Mahal. Manusia yang kadang-kadang mabuk dengan penangan cinta kadang kala akan bertindak di luar rasional kotak pemikiran kita. Dan  presentor terakhir ialah Ayu, pasal "Texting will cause Mayhem".

Tilik balik diri sendiri, bagaimana hubungan dengan keluarga dan ibu bapa? Astaghfirullah, sudah lama tidak pulang ke rumah. Saya nekad untuk pulang hujung minggu ini, walaupun sebentar cuma.


HATI BERBICARA



Peristiwa yang berlaku hari ini membuatkan saya terfikir dan terasa sendiri. Mulanya berkaitan dengan video azab kubur. Kadang-kadang kita tidak tersedar yang suatu hari nanti kita akan mati. Dan kita tidak tahu bilakah malaikat maut akan menyampaikan salam maut kepada kita. Esok, hari ini atau saat ini? Kita tidak tahu, malahan kita seolah-olah menganggap kita akan hidup lama lagi. Lalu kita sekarang hidup riang-ria-gembira tanpa mengira banyak manakah amal kita dan setinggi mana dosa kita kepada manusia mahupun dengan Allah. Tak terasa dekat dengan mati. Saya sangat berterima kasih kepada mereka, yang tolong mengingatkan kami di sini bahawa kematian itu sebenarnya sangat dekat.

Kadang-kadang kita dijentik dengan perasaan yang "Aku sudah cukup baik." dan memandang rendah akan kemampuan orang lain. Na'uzubillah, moga kita terhindar daripada sifat buruk begini. Jadi Allah seolah-olah menyedarkan saya bahawa kita sebagai manusia tidak boleh sekali-kali memandang rendah terhadap orang lain. Hate the sin, not the sinner. 

Dalam pada waktu yang sama, saya terasa malu dengan diri sendiri. Orang lain boleh sahaja menyampaikan kebaikan atau dakwah melalui presentation di dalam kelas, tapi apa sahaja usaha yang saya buat? Ya Allah, malunya.. Mereka boleh melakukannya dengan jayanya dan sangat menyentuh hati dan berilmiah, namun apa sahaja usaha saya? Sangat sedikit. Bahkan mungkin tidak ada.



Hadith Rasulullah s.a.w yang bermaksud :


“Sesungguhnya, manusia yang menerima ujian yang paling berat adalah para Nabi, kemudian orang yang mengikuti mereka, kemudian orang yang mengikuti mereka, dan kemudian orang yang mengikuti mereka.” [al-Silsilah al-Sahihah, al-Albani]



Thursday, February 14, 2013

Serpihan Kalbu [2]


...sambungan cerpen Unknown Draft yang dahulu.. tapi cerita ini saya karang sewaktu sekolah menengah.. Mungkin time tingkatan 3 atau 4. Lupa.



          Kecantikan yang abadi ialah pada keelokan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan pada wajah dan pakaiannya.
-HAMKA-

          Kata-kata yang dihantar lewat emel gadis yang bernama Sulaim dari Jeddah itu mengisi ruangan inbox emelnya. Seperti biasa, dia akan save di dalam Microsoft worddan apabila koleksi kata-kata itu memenuhi ruangan sehelai kertas A4, dia akan printdi kafe siber Uncle Chong dekat-dekat sini aja. Uncle Chong yang peramah itu, jarang berada di dalam kafe siber miliknya sekarang. Khabarnya, anak-anak lelakinya yang boleh diharap itu yang mengambil alih. Anak lelaki Uncle Chong yang dia kenal hanya si Chuan seorang itu sahaja, yang sebaya dengannya. Malahan mereka menuntut di sekolah yang sama. Chuan itu seperti bapanya juga; fasih berkomunikasi bahasa melayu.

          "Ayong, cepat turun ke dapur. Sarapan dah siap." Ujar suatu suara halus seorang gadis di luar pintu biliknya lalu disertakan dengan ketukan kecil.

          Bertuah punya budak. Bersuara dahulu kemudian baru ketuk pintu. Omelnya dalam hati.

          "Ya, aku turunlah nanti." Jawab Rauf, tenang. Kenal sangat dia dengan suara halus tu. Anak cina celup tulah... Tidak sukanya dia apabila gadis itu menumpang rumah keluarganya. Amboi Rauf, dia itu juga sebahagian daripada keluarga kamu!Tapi aku dan adik-adikku tiada pertalian darah dengannya. Itu pasti. Kenapalah ibu begitu baik hati memberi gadis itu menumpang di sini.

          Dia yang hanya berseluar track, menyarungkan t-shirt berwarna hijau pucuk pisang yang kosong sahaja tanpa corak dan berkolar. Tangannya pantas memulas tombol pintu biliknya dan keluar. Kakinya pantas menuruni tangga dan menuju ke dapur. Dalam perjalanan menuju ke dapur, dia terserempak dengan adiknya, Yaya.

           "Selamat pagi semua.. Yaya tertidur kat atas tadi.. Nasib baik Awa kejutkan. Terima kasih ya Wa." Ujar Yaya pantas apabila masuk ke dapur. Yaya mengambil tempat duduk di sebelah gadis anak cina celup itu yang kosong lalu mengukir senyum bagi gadis tersebut. 

          Sebuah meja makan segi empat yang diperbuat daripada gentian kaca berada memanjang di bahagian tempat makan, berdekatan dapur. Terdapat sepuluh buah kerusi kayu yang berwarna hitam di sekeliling meja makan. Ayah sebagai kepala keluarga tentunya duduk di bahagian kerusi perseorangan di bahagian hujung meja makan sambil membaca surat khabar. Ibu pula duduk sebaris dengan Yaya dan anak cina celup itu.. Rauf asyik menyebut gadis itu sebagai 'anak cina celup' sahaja.. Padahal gadis itu juga punya nama. Namanya apa ya? Yang dia tahu nama depannya Arwa. Nama belakangnya apa entah. Bukan hal dia yang perlu sibuk-sibuk tahu.

          Rauf duduk berhadapan dengan ibunya. Kelibat dua orang adik lelaki kembarnya baru tampak kelihatan. Si Alang dan Achik. Nampak macam baru bangun tidur. Mesti tidur selepas solat Subuh berjemaah tadi. Sememangnya menjadi kebiasaan keluarga ini untuk solat Subuh dan solat Isyak berjemaah di rumah. Bagi waktu solat yang lain jarang berjemaah di rumah kerana ayah bekerja. Ibu pula ke sekolah, mengajar. Mereka biasanya pulang pada waktu petang. Dia pula sengaja pulang lewat ke rumah, menghabiskan waktunya di sekolah.

          Namun pada waktu cuti sekolah begini, tentulah ibu tidak lagi ke sekolah. Begitu juga Rauf dan adik-adiknya. Namun ayahnya langsung tidak 'bercuti'. Maklumlah, arkitek katakan. Rauf menilik adiknya, Yaya.

          "Yaya, ikat sikit rambut tu boleh tak? Serabai, buat orang tak selera makan ajalah." Komen Rauf sambil menunjukkan jari telunjuknya ke arah rambut Yaya yang keriting menggerbang paras bahu. Yaya mulai memasamkan mukanya.

          "Ayong ni asyik-asyik dengki dengan rambut Yaya." Marahnya.

          "Betul cakap abang kamu tu, Ya. Lain kali ikatlah rambut tu, dah tahu macam tu." Ayah menyampuk. Muka Yaya bertambah masam. Arwa di sebelah Yaya yang bertudung kemas berwarna kuning lembut kosong itu menyembunyikan senyum. Si kembar Alang dan Achik diam sahaja, tidak menyambung usikan Rauf seperti biasa.

          "Semua dah ada kan? Ayong, baca doa makan." Arah ibu, cuba meredakan keadaan. Rauf hanya tersengih. Sedari tadi lagi kecur air liur melihat nasi goreng cina yang dihidangkan di atas meja makan ini berserta kopi pekat di dalam teko yang mengewap itu. Lalu Rauf menuruti arahan ibunya.

          Sedang masing-masing enak menikmati air tangan ibu, ayah berdehem kecil sambil memandang kami semua.

          "Awa, tahun depan duduk sini terus aja ya. Boleh temankan Yaya study sama-sama. Ayong ni pun ada, boleh jadi tutor ajar Awa dan Yaya." Ayah bersuara. Hampir tersedak Rauf dibuatnya. Arwa yang perasan akan hal itu menjelingnya sekilas.

          Apa? Nak cari gaduh? Balas Rauf dalam hati apabila terlihat Arwa menjelingnya tadi. 

      "Nanti hujung minggu Awa bolehlah balik rumah Mama." Sambung ibu pula. Aishh.. Nampaknya ayah sudah berpakat dengan ibu. Tahulah yang Yaya dan Arwa tu PMR tahun hadapan. Dia pun ada peperiksaan besar juga tahun depan. Lebih besar daripada mereka lagi; SPM!

          Nak suruh dia jadi tutor Yaya dan anak cina celup tu? Huh, silibus menengah rendah sudah lama dia buang di luar kepala. Mungkin ada yang dia ingat sikit-sikit. Kalau disuruh mengajar Sains dan Matematik, bolehlah juga. Tapi kalau datang bab Geografi atau Sejarah, memang dia surrender awal-awal. Dua subjek inilah yang membuatkannya tidak mendapat penuh gred 'A' di atas slip keputusan peperiksaan PMR dahulu! Sedihnya. Hendak buat macam mana, dia memang tidak suka atau menaruh minat sekali pun kedua-dua subjek tersebut. Sekali pun jika dia bakar buku-buku teks kedua-dua subjek tersebut, kemudian diletakkan dalam air lalu diminum supaya mudah diingat, tentu akan termuntah balik; sejarah dan geografi sememangnya bukan 'jiwa'nya. Kononnyalah!

          Gadis bertudung kuning lembut itu hanya diam. Sesuap nasi goreng disua ke mulutnya. Suasana bertukar sepi.

          "Kalau mama izinkan, Awa boleh aja." Akhirnya Arwa memberikan jawapan.

          "Mama dah beri jawapan pun. Ayah sudah berbincang dengan mama."

          "Tapi sekolah Yaya dan dia tu kan lain-lain, ayah?" Rauf menyampuk.

          "Tak apa, ayah hantar dia orang dengan kereta."

          Arwa angguk. Yaya di sebelahnya sudah hilang masamnya sedari tadi apabila khabar daripada mulut ayah bahawa dia mempunyai teman di rumah untuk belajar. Maklumlah, di rumah Yaya asyik dibuli oleh abang dan dua adik lelakinya. Hanya Yaya seorang sahaja perempuan dalam keluarga ini, selain ibu.

          "Yeay! Yaya ada teman, bestnya."

** ** ** **

          "Mudahnya Yaya terima orang lain dalam keluarga kita." Kata-kata Rauf menyebabkan Yaya berang.

          "Ayong! Awa tu bukannya sesiapa pun, saudara tiri kita jugak."

          "Oh ya? Ayong tak fikir macam tu."

          "Sudah lima tahun ayah kahwin satu lagi.. Takkan Ayong tak boleh terima lagi Makcik Natrah dan Awa?" Soal Yaya penuh emosi. Yaya hanya memakai baju t-shirt berlengan pendek yang longgar berwarna maroon.Terdapat gambar kucing hodoh di belakangnya. Seluar track hitam legam yang dipakai Yaya itu tampak lusuh amat. Kulit Yaya yang putih sangat kontras dengan kulit Rauf yang sawo matang. Rambut Yaya yang keriting disanggul kemas itu juga berbeza dengan rambutnya yang lurus.

           "Siapa kata Ayong tak boleh terima kenyataan yang Ayong ada ibu tiri dan adik tiri?" Balas Rauf sambil mengalunkan muzik yang entah apa-apa daripada gitar buruknya itu. Mereka berdua sedang berbual di buaian besi yang terletak di bawah pohon yang rendang-rendang suku. Di hadapan mereka terdapat kolam kecil yang menempatkan ikan-ikan emas dan curahan air seakan-akan air terjun di sebalik cangkerang yang bertingkat-tingkat itu. Taman di luar rumah ini amat menyenangkan untuk menghabiskan waktu damai.

          Hissh.. Berbelit-belit betul abangnya seorang ni. Tadi cakap lain, sekarang cakap lain. Wajah Yaya sudah kelat.

          "Habis tu, yang Ayong cakap macam tu tadi kenapa? Ayong ni cakap belit-belit kalah orang tamil!"

           Amboi, samakan dia dengan orang tamil? Yaya ni, memang nak kena betul. Harapkan dia ni adik kesayangannya sahaja.

           "Sudahlah, Yaya tak perlu fikir pasal tu lagi. Anggap je Abang Yong tak pernah cakap apa-apa." Rauf mematikan perbicaraan mereka.

          "Abang Yong ni kan.. Awa tu comel tau. Kacukan cina. Mata dia nak kata sepet taklah sepet sangat. Tapi mata hitamnya besar tau.. Matanya hitam pekat sangat. Yaya suka tengok mata Awa. Kulit dia pun cantik.. Kuning langsat! Tak fahamlah kenapa kalau Ayong tak suka dengan Awa". Bebel Yaya lagi. Dalam hati Rauf menambah; Yaya, hidung dia tak mancung.

          "Orang nak nyanyi satu lagu ni.. Yaya nak Ayong nyanyi lagu apa?" Rauf cuba lari daripada bercakap tentang Arwa. Yaya ni memang tak faham-faham betul.. Kalau orang tak nak cakap pasal benda ni, memang tak naklah.

          "Suara Ayong tak sedap.. Tapi Yaya bosanlah.. Nyanyi ajalah lagu apa-apa pun.."

          Serentak dengan itu Rauf menyepak kaki adiknya yang kuat menyakat tu.

          "Ayong!" 

          Rauf menjelirkan lidah. Tangannya mulai memainkan nada pada gitarnya. Tidak mempedulikan Yaya yang memukul bahunya sekilas. Dia menyanyikan lagu dengan suara lantangnya.

Kalau sampai waktuku
Ku mau tak seorang kan merayu
Tidak juga kau

Tak perlu sedu sedan itu

Aku ini binatang jalang
Dari kumpulannya terbuang

Biar peluru menembus kulitku
Aku tetap meradang menerjang

Luka dan bisa kubawa berlari
Berlari
Hingga hilang pedih peri

Dan aku akan lebih tidak peduli
Aku mau hidup seribu tahun lagi

          "Eii.. Ayong.. Lagu apa ni? Naik bulu roma Yaya tau?!" Marah Yaya serta-merta sebelum sempat Rauf menghabiskan senandungnya itu. Rauf hanya ketawa.

          "Malaslah nak layan Ayong ni. Mulalah tu datang penyakit pelik dia tu." Yaya pantas meninggalkan Rauf di buaian. Tenggelam dalam lagunya.

          Rauf ketawa dalam hati. Yaya tidak tahu menahu bahawa yang didendangkannya sebentar tadi bukannya lagu sebaliknya puisi yang bertajuk 'Aku' oleh Chairil Anwar. Dia hanya mereka-reka nada untuk puisi tersebut. Sahaja ingin menakut-nakutkan si Yaya yang tidak tahu menahu tentang puisi.


Monday, February 11, 2013

4 Hari di Nation Builders: The Stories of The Prophets

Bismillah.

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, baru-baru ini saya berpeluang untuk menghadiri program yang di-organized oleh al-Maghrib dan Qabilat Ihsan di Malaysia. Nation Builders: The Stories of The Prophets by Sheikh Riad Quarzazi. Sheikh Riad ini dari Kanada.


Untuk 1 Februari tu, Jumaat malam adalah free entrance, semua boleh datang. Tapi untuk 2, 3, 9 dan 10 Februari berbayar la.. Kiranya program tu setiap hujung minggu untuk 2 minggu.. Faham tak? Huhu. Yurannya RM 350. Memang bukan harga student la kan. Tapi alhamdulillah, saya berpeluang datang ke sini (dan baru kenal program al-Maghrib ni) sebab seorang senior ada iklankan di group FB yang pusat zakat UiTM akan menaja untuk 8 orang student. Siapa cepat dia dapat. So, alhamdulillah.. Here I am. ;)

Kami menginap di UniTen. Kolej Melur. Tempat penginapannya selesa, alhamdulillah. Bilik air ada dalam setiap bilik, yang tu paling selesa..Hehe.

Insya-Allah saya akan update di kemudian hari pasal pengisian dalam program ni. Sebab saya rasa ilmu yang saya dapat melalui program ni sangat precious, sesiapa yang tidak berpeluang macam sangat rugi. Sebab Sheikh Riad bercerita bukan sekadar bercerita.. tapi beliau juga saling mengaitkan dengan diri kita dan situasi sekarang, sekali gus menjentik hati.

See on the next entry, part II, insya-Allah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...