Thursday, February 16, 2017

Psychology Test hanyalah ilusi

Salam dan hai (kepada diri sendiri).Post ini bukanlah hendak mengecam sesiapa atau apa-apa yang berkaitan dengannya, lebih kepada pengalaman diri sendiri mengenai test psikologi dan refleksi diri sendiri sepanjang beberapa tahun selepasnya. Tak faham? Tak apa, tak penting pun untuk faham.

Jadi alkisahnya sewaktu zaman sekolah dulu rajinlah pergi UBK (Unit Bimbingan Kaunseling) untuk buat psychology test ni. Dan sekarang ingatlah juga sikit-sikit result daripada psychology test tersebut, yang mana bila reflek balik adalah sebenarnya tak menggambarkan diri sendiri punya sifat atau peribadi pun.

Rasanya bila umur dah menginjak matang/tua ni (ehem) jadi lebih banyak la reflek balik diri sendiri, berdasarkan dengan pengalaman dan juga pergaulan, membuatkan seseorang tu lebih sedar diri dengan sifat atau karakter diri sendiri.

Jadi ini beberapa hasil atau result yang saya masih ingat sewaktu zaman sekolah dulu yang mana adalah sangat bertentangan dengan sikap sebenar.

1. Observant

Which I realize that I am totally not an observant person. Biasalah kan bila jawab psychology test mengenai personaliti diri, kita pilih pilihan jawapan yang kita rasa kita akan buat reaksi itu, walaupun hakikatnya adalah sebaliknya. Sebab kita memilih pilihan jawapan yang kita rasa itulah diri kita ataupun "itulah yang aku akan buat kalau dapat situasi macam ni.. macam ni.." Sebab tu end up keputusan pun berdasarkan "apa yang kita harapkan karakter diri kita" itulah.

Baru sedar diri sebenarnya saya ni jenis yang kalau berjalan tu tak tengok kiri kanan. Jenis yang susah sangat nak ingat jalan dan ingat muka orang. Jalan balik rumah pun tak ingat hahaha selalu kena bebel dengan famili bab-bab ingat jalan ni kalau nak pergi mana-mana. Kadang-kadang dalam shopping mall pun boleh sesat, selalu kena tengok directory (it helps a lot!), sebab selalunya memang selalu keluar seorang je pun kalau nak keluar pergi beli barang apa-apa.

Jadi konklusinya, memang saya ni bukanlah seorang yang observant.

2. Social Person

Sosial dalam erti kata senang bergaul dengan orang, etc. Hal ini tidaklah 100% salah, mungkin 50-50. I am not really a sociable person, I'm just selectively social. Kadang-kadang kalau dalam bas atau KTM ke kalau rasa nak berbual dengan strangers, tegur je tapi kalau ada hari yang malas nak menegur memang diam je la.

Kalau berada dalam kelompok yang pasif, biasanya saya akan bergerak aktif. Namun kalau berada dalam kelompok yang terdapat ramai ahli yang aktif, saya akan bersifat pasif.

3. Artistik

Haha. Minat arts, tapi tu tak bermaksud saya ni adalah seorang yang artistik hahaha. But I wish I am!

Pernah juga buat psychology test yang maya, tapi itulah bagi saya ia hanyalah cerminan untuk apa yang kita rasa bukan apa yang kita sebenarnya (kalau jenis jawab memang ikut feeling rasa kau jenis macam tu, result dia pun macam itu la).

Yeah, topik random. Mungkin tulis berkenaan topik ni sebab tengah dalam mode rindu arwah Cikgu Rohaya. Semoga tenang di sana, cikgu.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...